Hoe word die aartappel gesaai? Wanneer word dit geoes?
Aartappels word in meer as 100 lande gegroei , in gematigde, subtropiese en tropiese klimaat. Dit is in wese 'n "gematigde klimaatgewas", vir wie se produksie die temperatuur die hooflimiet verteenwoordig. Temperature onder 10 ° C en bo 30 ° inhibeer beslis die ontwikkeling van die knol, terwyl die beste produksie plaasvind waar die daaglikse temperatuur gemiddeld bly. ° tot 20 ° C.
Om hierdie rede word die aartappel in die vroeë lente geplant in gematigde gebiede en aan die einde van die winter in die warmer gebiede, en in plekke van warm tropiese klimaat word dit gekweek gedurende die koeler maande van die jaar. In sommige subtropiese hooglande bied goedaardige temperature en hoë sonstraling boere die geleentheid om die aartappels jaarliks te groei en die knolle 90 dae nadat hulle geplant is, te oes. In kouer klimate, soos in Noord-Europa, kan dit tot 150 dae nodig wees.
Die aartappel is 'n plant wat 'n goeie kapasiteit het vir aanpassing en dit is goed sonder dat die grond of die verbouingsomstandighede ideaal is. Dit is egter ook die slagoffer van 'n reeks plae en siektes. Om die ophoping van patogene in die grond te voorkom, vermy boere elke jaar aartappels op dieselfde land. In plaas daarvan roteer hulle die gewasse in siklusse van drie of meer jaar, afwisselend byvoorbeeld met mielies, boontjies en alfafa. Dit vermy die vervaardiging van ander gewasse wat kwesbaar is vir dieselfde aartappelpatogene - soos tamaties - om die ontwikkelingsiklus van plae te onderbreek.
Met goeie landboupraktyke, insluitend besproeiing wanneer nodig, kan een hektaar aartappels in die gematigde streke van Noord-Europa en Noord-Amerika vier maande na plant meer as 40 ton vars knolle produseer. Byna al die ontwikkelde lande is gemiddelde produksie egter baie laer, van skaars 5 tot 25 ton, weens die gebrek aan goeie gehalte sade en verbeterde kultivars, tot 'n laer gebruik van kunsmis en besproeiing, en probleme van plae en siektes.
Die saad aartappels
Saad aartappels is gewoonlik die duurste inset in aartappelproduksie, wat verantwoordelik is vir 30% tot 50% van die produksiekoste. In dele van die ontwikkelende wêreld waar daar geen amptelike saadverskaffingstelsel is nie, het boere hul eie metodes geskep om saadknolle te selekteer: hulle verkoop die grootste aartappels vir kontant, hulle gebruik tuisgrootte aartappels en hulle behou die kleinste as toekomstige aanplanting materiaal.
Die grond en die voorbereiding van die aarde
Aartappels kan groei op feitlik alle grondsoorte, behalwe waar dit sout of alkalies is. Grondsoorte van natuurlike gronde, wat minder weerstand bied teen die groei van knolle, is die gerieflikste, en die grond klei of sand met klei en oorvloedige organiese materiaal, met goeie dreinering en ventilasie, is die beste. 'N pH van 5.2 tot 6.4 in die grond word as ideaal beskou.
Die verbouing van aartappels vereis 'n goeie voorbereiding van die grond. Dit is nodig om die grond te hark totdat al die wortels van die kwas verwyder word. Dit is gewoonlik nodig om drie keer te ploeg, gereeld te hark en die roller toe te pas, sodat die grond die korrekte toestand verkry: sag, goed gedreineer en goed geventileer.
plant
Dit word gewoonlik nie met saad uitgevoer nie, maar met "saad aartappels", wat klein knolle of fragmente hiervan is, wat tot 5 tot 10 sentimeter in die aarde bekend gestel word. Die suiwerheid van die kultivars en die gesondheid van die saadknolle is noodsaaklik om goeie oes te verkry. Die saadknol moet vry van siektes wees, goeie lote hê en 30 tot 40 gr. Weeg. Die gebruik van kommersiële saad van goeie gehalte kan produksie verhoog van 30% tot 50% in vergelyking met die boer se saad, maar die verwagte winste moet die hoër koste vergoed.
Die digtheid van elke ry aartappels hang af van die grootte van die knolle, en die spasie tussen die rye (sien onder) moet die opbrengs van die gewas toelaat. In die algemeen word ongeveer twee ton saad aartappels per hektaar geplant. In droë reënvoëlgebiede produseer aartappelverbouing in plat gronde meer oorvloedige gewasse (danksy beter vogretensie in die grond), terwyl onder besproeide toestande aartappels hoofsaaklik in riwwe gegroei word.
Stadiums van gewasontwikkeling
1. Gesaaide saadknol
2. Groentegroei
3. Begin knolproduksie
4. Groei van knolle
Sorg vir die oes
Tydens die groei van die aartappelblare, wat ongeveer vier weke duur, is dit nodig om die onkruide te bestry sodat die gewas 'n "mededingende voordeel" het. As die kwas groot is, moet dit verwyder word voordat die rante begin word. Hierdie vorms word gevorm deur die aarde te haal, wat tussen die rye, om die hoofstam van die aartappel geneem word. Die riwwe, of hoep, dien om die plant vertikaal te hou en die grond is los, voorkom insekplae, soos die knolmot, bereik die knolle en help om die groei van onkruide te voorkom.
Sodra die rante gevorm word, word die onkruide wat tussen die aartappelplante en op die rant groei, meganies of met onkruiddoders uitgeskakel. Die riwwe moet twee of drie keer gevorm word, met tussenposes van 15 tot 20 dae. Die eerste keer sal gedoen word wanneer die plante 15 tot 25 cm in hoogte bereik het, word die tweede keer dikwels uitgevoer om die knolle te bedek.
Toepassing van kunsmis en kunsmis
Die gebruik van chemiese bemestingstowwe hang af van die hoeveelheid nutriënte wat in die grond voorkom (vulkaniese lande, byvoorbeeld, het gewoonlik nie fosfor nie) en vir kommersiële besproeiingsproduksie word gewoonlik 'n groot hoeveelheid kunsmis gebruik. Die aartappel floreer egter met die aanwending van organiese bemesting aan die begin van elke nuwe rotasie, want dit bied 'n goeie balans van voedingstowwe en handhaaf die struktuur van die grond. Die toediening van kunsmis moet korrek bereken word volgens die verwagte gewas, die potensiaal van die variëteit en die verwagte gebruik van die gewas.
Water toevoer
Die grond moet 'n relatief hoë voginhoud behou. Die beste oeste, in gewasse van 120 tot 150 dae, word verkry met 500 tot 700 mm water. In die algemeen verminder die gebrek aan water produksie wanneer dit halfpad deur of laat in die ontwikkelingsperiode plaasvind, eerder as as dit aan die begin ontbreek. Wanneer daar min water is, konsentreer dit daarop dat die maksimum produksie per hektaar verkry word, in plaas daarvan om dit op 'n groter gebied toe te pas.
As gevolg van die vlak van die wortels van die aartappel, is die produktiewe reaksie op gereelde besproeiing aansienlik en word baie gewasse verkry met outomatiese besproeiingstelsels wat daagliks of elke derde dag die water wat deur evapotranspirasie verlore gaan, vervang. In gematigde en subtropiese besproeide klimaatstoestande lewer 'n gewas van ongeveer 120 dae gewasse van 25 tot 35 ton per hektaar, terwyl dit in die trope 15 tot 25 ton per hektaar is.
Plase en siektes
Om siektes te bekamp, kan sommige basiese voorsorgmaatreëls help om groot verliese te voorkom: wisselbou, die gebruik van verdraagsame rasse en gesonde en gesertifiseerde saadknolle. Daar is geen chemikalieë om bakteriese en virussiektes te beveg nie, maar hulle kan beheer word deur konstante monitering (en bespuiting wanneer nodig) van die plantluise wat hulle vektore is. Die erns van swamsiektes, soos laatroes, hang hoofsaaklik af na die eerste infeksie op die klimaat. Die volharding van gunstige toestande, indien nie verontagsaam nie, kan die vinnige verspreiding van die siekte bevorder.
Insekplae kan vinnig 'n aartappel oes vernietig. Die aanbevole maatreëls om hulle te bekamp, is die konstante waaksaamheid en beskerming van die natuurlike vyande van plae. Selfs die skade wat veroorsaak word deur die Colorado-aartappelskeer, 'n belangrike plaag, kan verminder word deur die insekte, hul eiers en hul larwes te vernietig wanneer hulle aan die begin van die seisoen verskyn. Gesondheid, wisselbou en die gebruik van weerstandbiedende aartappelvariëteite help om die verspreiding van aalwurms te voorkom.
Harvest
Wanneer die blare van die aartappelplant geel word en die knolle maklik van hul stolons afkom, beteken dit dat die aartappel ryp is. As die aartappels gestoor word in plaas daarvan dat hulle dadelik verteer word, word hulle op die grond gelos sodat die vel dikker word, omdat 'n dikker vel die siektes wat voorkom tydens die stoor voorkom, verhoed dat die aartappel krimp as gevolg van waterverlies. As die knolle egter te lank in die grond bly, verhoog dit die kans dat hulle die swamsiekte, genaamd aartappelpokke, sal kontrakteer.
Om oes te vergemaklik, moet die blare van die aartappelplant twee weke verwyder word voordat die knolle van die grond verwyder word. Volgens die produksievolume word die aartappels geoes met 'n trident, ploeg of met kommersiële aartappelrooiers wat die plant uit die grond onttrek en die grond uit die knolle uitskakel deur vibrasie of lugtoediening. Gedurende die oes is dit belangrik om nie enige tipe letsel in die knolle te beseer of te produseer wat as inset vir die siektes kan dien tydens berging nie. Om die oes te vergemaklik, moet die aartappelklimmers twee weke verwyder word voordat die knolle van die grond verwyder word.
stoor
Aangesien die nuut geoesde knolle lewende weefsel is en dus vatbaar is vir ontbinding, is dit noodsaaklik om dit korrek op te slaan, sowel om verlies van aartappels wat vir vars verbruik of vir die industrie bestem is, te voorkom en om voldoende toevoer saadknolle te verseker. vir die volgende landbou seisoen.
Die doel van berging, beide in die geval van aartappels vir vars verbruik en vir die industrie, is om te verhoed dat hulle groen word (chlorofil akkumuleer onder die vel, wat geassosieer word met solanien, wat 'n potensieel giftige alkaloïed is) en gewig en kwaliteit verloor . Die knolle moet teen 'n temperatuur tussen 6 º en 8 º C gehou word, in 'n donker en goed geventileerde omgewing, met 'n relatiewe hoë humiditeit (85% tot 90%). Die saadknolle, aan die ander kant, word onder diffuse lig gestoor om hul ontkiemingsvermoë te handhaaf en die vorming van kragtige lote aan te moedig. In sommige streke, soos Noord-Europa, waar daar net een landbou-seisoen is en dit moeilik is om die knolle van een seisoen tot die volgende te stoor sonder die koste van verkoeling.
Opmerkings
Plaas 'n opmerking